Yoga Verschillen in India en Nederland

Oost Ontmoet West in Yogapants, Yoga Verschillen in India en Nederland

De Yoga Capital van de wereld

Rishikesh is de derde (na Varanassi en Bodh Gaya) meest heilige stad van India. Met haar ligging aan de voet van het waanzinnige Himalaya gebergte en de aanwezigheid van de magische Ganges rivier kan ik alleen maar WAUW denken en zeggen. Dat hier ook nog eens een yogaschool op elke hoek van de straat zit is een Jackpot. Niet voor niks dus dat deze stad ook wel de Yoga Capital van de wereld wordt genoemd. Ja je leest het goed, van de wereld!

Grote koeien, smalle straten

Van de sfeer in deze stad is moeilijk een indruk te schetsen. Door de tamelijk smalle straten verplaatsen zich (Indiase) toeristen, yogi’s, monniken, koeien, ezels maar ook irritant toeterende scooters en Jeeps. Het verkeer verplaatst zich van Ram Jhula (Indiase toeristen) naar Laxman Jhula (Westerse toeristen) en andersom.

Peace in de chaos

Overdag is het zo hectisch! Alleen in de vroege ochtend (voor 7.00 uur) kan je rustig van je yoga lesje naar de rivier lopen. Soms voel ik een stoot van irritatie door me heen schieten als er weer een bestuurder met al zijn kracht die claxon indrukt. “Kappen met die herrie, ik kom hier voor de rust en spirituele ontwikkeling!” is wat ik dan wil uitschreeuwen. Na een keertje in- en uitademen realiseer ik me dat dit nou eenmaal het leven is en dat het aan mij is om de stilte in mezelf te zoeken. Is dat niet JUIST de spirituele oefening hier (of vind je dat ik nu doorsla)?

rishikesh yoga india     rishikesh yoga india

Elke dag yoga

Je gaat hier in Rishikesh niet op ‘pub crawl’ maar op ‘yoga strawl’.  Met een yogaschool op elke hoek van de straat vond ik het moeilijk kiezen waar ik ‘in de leer’ zou gaan. In december 2016 was ik hier ook en toen vond ik een school waar ik me prettig voelde. De teacher Shubham was pas 19 jaar jong! Dit jaar zocht ik hem weer op. Hij is in lengte niet gegroeid maar zijn baard wel. De ontmoeting geeft een vertrouwd gevoel. Dat vind ik zo mooi aan reizen: plaatsen en mensen die je een vertrouwd gevoel geven.

Mooi door eenvoud

Ik heb inmiddels op veel verschillende plekken in de wereld lessen gevolgd en gegeven. Op de tropische stranden van Bali, in parken, fancy studio’s in grote steden, kantoorpanden, grote tenten op yoga festivals, in gezellige huiskamers, en noem maar op. Hier in India kom je niet voor de fancy locatie, je komt voor de les. De zaal of ‘yoga hal’ zoals ze het hier noemen bij de Swami Vivekananda Ashram is niet sfeervol te noemen. Er liggen smoezelige matten, aan de zijkant van de zaal staat een (gebroken) spiegel en links voorin een bijzettafeltje met wierook, een kaarsje en een foto van Swami Vinekenanda. Maar maakt het uit? De eenvoud is juist wat me aanspreekt. Volledige focus op de yogaleer en niet op de trendy yogamatjes of hipster muurschilderingen. 

Yoga stijlen

India brengt me terug naar de kern van yoga. Begrijp me niet verkeerd, ik ben gek op Westerse gekkigheid en de enorme diversiteit aan stijlen (van disco- en deephouse yoga tot yoga met geiten en honden) maar hier in Rishikesh kun je kiezen: Hatha of Ashtanga. Als je héél goed zoekt misschien Iyengar of Kundalini. Je legt hier een stevige basis waarmee je vervolgens creatief kunt zijn.

Focus op asanas

In Nederland lijkt het vooral om de asanas te gaan. Lenigheid, kracht en uiterlijk lijken soms wel het belangrijkste of sterker nog, het enige dat yoga te bieden heeft! In India wordt de asana practice als (klein) onderdeel van het geheel gezien. Er is heel veel aandacht voor de filosofie. Nu er steeds meer Westerlingen naar Rishikesh trekken gaan ze in India met de trend mee en passen ze de lessen aan. Op mijn school is het pranayama onderdeel bijvoorbeeld uit de Hatha les gehaald (zone toch!).

    acro yoga wheel     

Chanten

In India wordt volop gechant en ik vind het heerlijk. Elke les wordt begonnen en vaak ook afgesloten met een mantra. In Nederland lijken we dat toch ‘eng’ of ‘te spiritueel’ te vinden en is chanten niet vaak een vast onderdeel van de les.

Creativiteit

Naar wat ik ervaren heb zijn de Nederlandse docenten speelser en creatiever in de manier van lesgeven. Dit komt waarschijnlijk door de taal maar ik denk ook wel een stukje cultuur. In India wordt de sequence vaak in exact dezelfde woorden gedoceerd terwijl we bij ons meer variëren en taal zelfs als middel wordt gezien om de boodschap of instructie krachtiger te maken.

Cherry picking

In het Westen voelen we ons vrij om de leuke - of voor ons passende - onderdelen van yoga uit te lichten terwijl we andere leefregels geen aandacht schenken of stiekem negeren. Zo kijkt er in Nederland niemand op als een yogi of yogadocent een wijntje drinkt of soms zelfs een sateetje eet. In India is dat GEEN optie. De Yam en Niyam - eerste richtlijnen van de yoga filosofie – worden strikt nageleefd. Zoals ik het zie ZIJN zij yoga, terwijl wij yoga DOEN.

Yoga en Hindoeïsme

Yoga komt voort uit Oosterse wijsheden maar staat voor mij los van religie. Yoga betekent verbinden en richt zich op eenwording van lichaam & geest met het goddelijke, het universum. Niet zozeer verbinding met een god of godsdienst maar met jezelf en met alles wat er verder is.

In India echter, zijn de meeste yogadocenten Hindoe en dit zie je terug in hun manier van leven. Zo bidden ze dagelijks tot hun goden en brengen ze offers in vorm van bloemen en wierook. Ik kan me voorstellen dat mensen het op die manier moeilijk vinden om yoga los van religie te zien.

Oost West, thuis best!

Ik ben onwijs dankbaar dat ik al jaren naar India kan reizen om me daar onder te dompelen in Oosterse wijsheden. Net zo dankbaar ben ik als ik weer veilig thuis ben. Oost West, thuis best! 🙂

side stretch yoga

Last but not least 

Mag ik benadrukken dat deze blog gebaseerd is op mijn eigen ervaringen en dus subjectief is! Er is geen goed of slecht, dit is mijn ervaring die ik zo objectief mogelijk met jullie deel. Voel je echter zeker vrij om het gesprek te openen!

Luister de leuke podcast waarin ik mijn Indiase teacher interview en hem bestook met vragen over Oost en West. 

Laatste feitje, ik scheef dit blog speciaal voor Yogasisters, Viona & Marleen).

Namasté uit Sri Lanka, Lotte 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *